Vrijheid
Wil jij veilig zijn, geborgen?
Weet jij waar zo´n huis jou wacht?
Kunst infecteert. Deze uitspraak van Tolstoy haalt Olga Grig aan in de beschrijving van haar werk. De thema ‘Vrijheid” van de installatie heeft in dit geval voor Olga Grig een speciale betekenis.
Woorden zoals ‘zich vrij voelen’, ‘missen’, ‘loslaten’ en ‘veranderingen’ hebben te maken met haar migratie vanuit Rusland.
In 2014 studeerde Olga Grig Koningrijke Academie van Beeldende Kunsten af.
Sinds 2011 is zij actief bezig met kunstprojecten en exposities.
Samen met stichting Werkelijkheid en Vrolijkheid was zij bezig met projecten en exposities op actuele thema’s zoals ‘’Crisis’’, ‘’Art is therapie’’, ”Diagnose :mens:‘’, ‘’Migratie’’ en veel andere thema’s. Haar werk was te zien in Montenegro en USA en uiteindelijk ook geëxposeerd. Olga is lid van een kunstenaars organisatie Stroom, HABK en HKK.
De selectie van de expositie is gebaseerd op symbolen van vrijheid :een vogel ,een paard, verbindende draad enz. Zij stelde veel vragen met haar tekeningen en schilderijen. Samen wil zij naar antwoord zoeken. Wat is de definitie van vrijheid? Wat maakt jou een vrije mens? Ben jij vrij? Kan jij de vrijheid van anderen accepteren? Zij wilt niet de verloren wereld tot in detail brengen maar een nieuwe wereld creëren met jou.
In de installatie ”Grenzen” krijgt het begrip grens zijn strikte en originele betekenis: de afscheiding tussen twee landen. De kleuren rood, wit en blauw die in de doeken zijn terug te vinden zijn de kleuren in de vlaggen van beide landen. De smartelijke uitdrukking op het gezicht van het meisje laat zien dat migratie met pijn gepaard gaat. De draden die beide doeken verbinden in rood en blauw laten nog bestaande verbindingen zien die moeilijk los te maken zijn. Ze blijven bestaan over de grenzen heen. Een grens heeft twee kanten, je kunt je aan de ene of andere kant aan bevinden en er vaak niet overheen komen. Dat levert een soort gespletenheid op die Grig als volgt omschrijft:
We zijn als vliegende bomen, onze wortels zijn uit vaderlandse grond getrokken, maar kunst kan ons het benodigde water en voedsel geven.
Meisje naast ijzeren gordijn acryl op doek 80×100
De mens is vrij, maar hij vindt zijn beperking in zijn eigen vrijheid.
Simone de Beauvoir
Frans schrijfster en filosofe 1908-1986
Voorstudie voor schilderij “Meisje naast ijzeren gordijn” waterverf, inkt op papier .
Acryl, inkt op papier 25×35
Acryl, inkt op karton 25×35
Inkt op karton 20×30
Vrijheid… Waarom is het zo belangrijk voor een mens? Woord “vrijheid” heeft veel betekenissen en wordt gebruikt in verschillende contexten. Bijvoorbeeld bij sociologie wordt “vrijheid” gezien als de mogelijkheid om te doen en te laten doen wat men wil terwijl een ander dat ook kan, zowel in lichamelijk als in geestelijk zin. In de politiek is het een recht of vrijheid die door een grondwet of fundamentele wet wordt gegarandeerd. Mijn installatie is een concept rond kernvragen als:
Ik versterk mij tekeningen met eigen tekst of met citaten van politici, filosofen of dichters van verschillende landen. Ik nodig je uit voor een discussie, voor een samenwerking, voor het nadenken en omdenken.
Acryl op doek 25×25
Martin Luther King heeft gezegd:
Vrijheid is het waard om opofferingen voor te doen, het is het waard om er je baan voor te verliezen, het is het waard om er voor in de gevangenis te zitten. Ik ben liever een vrije pauper dan een rijke slaaf. Ik zou liever sterven in bittere armoede met mijn overtuigingen, dan leven in weelde zonder zelfrespect.
Vrijheid. Inkt op papier 25×35
Ik vind vrijheid een belangrijke thema voor kunstenaars, maar ook voor elke bezoeker van de expositie om samen na te denken over vrijheid.